»

Sunday, 28 March 2010

Pahang Handcraft


"Kraftangan kayu yang berupa kaki orang"




"rumah tradisional daripada kayuan asli"


"produk kayu berbentuk kasut besar ini"


"hasil-hasil kad ucapan yang begitu menarik"

Hari ni ahad merupakan hari hujung minggu, hari yang sesuai untuk keluarga bersiar-siar di tempat yang menarik dan tumpuan ramai orang..tidak terkecuali kebanyakkan orang ramai yang mengunjungi mall berhampiran seperti di Berjaya Megamall, kuantan..event yang berlangsung di mall tersebut hari ini merangkumi event semasa iaitu event kraftangan serta pada masa yang sama terdapat juga event bagi pakej perkawinan.. pada pukul 4.30 petang ,saya bersama rakan saya hanya lah berjalan-jalan di sekeliling di sekitar mall..tiba-tiba saya melihat event seperti ini giat berlangsung..

"pelbagai gaya dan gubahan menarik hasil dari kreativiti pembuatan tangan"


"lukisan yang begitu indah dan seakan-akan realiti"


"hasil-hasil kraftangan yang dijual terdapat disini"


"mak cik tu tengah seronok wat anyaman bakul"


""batik-batik dari kerja tangan orang pahang"


saya pun berkunjung ke boof kraftangan dan melihat-lihat pembuatan si tukang kraftangan..bermacam-macam kraftangan yang dihasilkan.banyak yang menarik..ada yang sedang membuat tenunan songket dan menganyam tikar..sebelum saya melihat kraftangan ..permulaannya saya tersedar apabila ada event bagi fashion baju gaun pengantin..di ruang legar tengah-tengah mall..saya melihat di atas tingkat tiga..dan berjalan-jalan di bahagian tingkat dua..di sini terdapat beberapa photo berkaitan event kraftangan dan fashion show ataupun event pakej perkahwinan bagi pengantin kaum cina..


"khusyuk maen congkak nampaknyer adek beradik tu"


"anak saper lah ni"


"kraftangan bakul dari rotan-rotan"





"lilin boleh menghasilkan rupa bentuk yang berlainan dan mengikut kreativiti si pengubah"


"kaedah membuat kain songket menggunakan mesin tenunan"

5 Romen:

::FAIZ FARISH:: said...

smart ar kasut kayu tu....

Hafiszi Isa said...

hoh0..kalu ko nak bley je br0...aku tawarkan dalam harga 5 k..ok x ??hak3

husna yg suka pada muzik said...

dah lama x pergi berjaya megamall..rindu gler kat pahang..aduhai...

Hafiszi Isa said...

to husna : wahh..kalu de masa pi lah kuantan melepaskan rindu di eskalator megamall..hoh0 ;)

husna yg suka pada muzik said...

ahahah...kalo ade rezeki saya akan ke pahang lagi melepaskan rindu di pahang..smbil melawat temapat paling dirindui..muadzam shah